top of page
אסף שפירא

הרחבות לפרק: הצביעו רשת!

עודכן: 1 בנוב׳ 2022

(ר' קישורים בתוך הטקסט)

מה מתרחש (:

אני אסף שפירא וזה נטפריקס – הפודקאסט העברי הראשון למדע הרשתות.


לא מזמן הוצאתי פרק בנטפריקס על נושא "אפקט הרשת" והאמת? לא תכננתי שנעמיק בנושא. אבל אז קרו כמה דברים:

הראשון, והפחות מעניין, הוא שרשת וואטסאפ נפלה למספר שעות וחזרה. החלק היותר מעניין הוא שאנחנו חזרנו איתה, כלומר, חיכינו בסבלנות של שנות ה-80' לזה שהשקופית "סליחה תקלה" תעלם מהמסך ונחזור לצפות במסך הירוק-לבן של האפליקציה.

תוכנית פופולרית משנות השבעים והשמונים.

למה בעצם? מה, חסרות אלטרנטיבות? יש הרי את מסנג'ר (למי שמעז), את טלגרם (למחפשי הכיוון), את סיגנאל (לאנרכיסטיות) ובמצוקה אמיתית, אפילו סמסים (לחובבי הפישינג).

אז מה קרה שם בעצם?

על זה ועוד, נדבר בפרק הבא.


הדבר השני שקרה, או נכון יותר, יקרה, זה שבתיאום מושלם, צפויות לנו אוטוטו בחירות, וזו הזדמנות מעולה לקחת את המושגים שדיברנו עליהם בפרק 27 בנושא "אפקט הרשת" ולראות איך הם עוזרים לנו להבין לעומק את מערכת הבחירות הנוכחית (או הקודמת, או הבאה. אני שומר על ראש פתוח). בקשר שבין פוליטיקה ורשתות נגענו לא מעט בפרק 13 בנטפריקס, שם עסקנו בעיקר בנושא הקיטוב שעדיין מעסיק אותנו גם במערכת הבחירות הנוכחית. גם בפרק "שופרות הרשת" נגענו קצת באיך ניתוח רשתי מאפשר לנו להבין מה קורה בזירה הפוליטית. בפרק הזה, נעסוק בזווית קצת אחרת: מה אפקט הרשת מלמד אותנו על השפעה פוליטית ומערכת הבחירות הנוכחית מביאה איתה שני מקרי בוחן מאד מעניינים להדגים את זה.



 

לאלה שלא הספיקו לשמוע את פרק 27 על אפקט הרשת, אני ממליץ עליו בחום.

לא רק כי הוא פצצה של פרק (כמובן), אלא גם כי הוא מעמיק את התחושה שלנו לגבי מהי רשת ועל הדרך, מלמד אותנו מושגים חשובים מתחום הכלכלה, התעשייה וכמובן... מדע הרשתות.


ליתר בטחון, ניקח 60 שניות להזכיר מה היה לנו שם:


"אפקט רשת" הוא מונח לתופעה שבה ככל שיש יותר משתמשים במוצר, הערך של כלל המשתמשים במוצר גדל, כלומר יש קשר - או רשת - של השפעה בין המשתמשים. באותו פרק, הזכרנו גם חוקים שמתארים מהו אפקט הרשת בסוגים שונים של רשתות ונחזור בקצרה על השניים שיעסיקו אותנו בפרק זה:


הראשון היה חוק סרנוף, שהתייחס לרשתות כוכב (לדוגמא, רשת מסוג פודקאסט שכולל צומת מרכזי, שזה הפודקאסט, והרבה צמתים שמחוברים רק אליו, ואלו המאזינות והמאזינים). לפי חוק זה, הערך של רשת כזו הוא כמספר המשתמשים בה.

פשוט. הנגזרת של החוק הזה היא שהערך של הרשת גדל עם מספר המשתמשים בה, באופן ליניארי.


החוק השני היה חוק מטקלף, וחוק זה מתייחס לרשתות בהן כל צומת יכול ליצור קשר עם כל צומת. דוגמא לרשת כזו היא למשל רשת פייסבוק, שבה כל אחד יכול לחבור או לכתוב הודעה לכל אחד. לפי חוק מטקלף, ערך רשת מסוג זה הוא פרופורציונלי למספר המשתמשים בחזקת 2, כלומר, המשמעות של החוק הזה היא שאם מספר המשתמשים גדל פי 2, אז במקביל ערך הרשת גדל פי 4. כלומר, הגדילה כבר לא ליניארית אלא אקספוננציאלית[1]

באותו פרק, הדגמנו את החוקים בעיקר בשדות התעשייה והכלכלה.

פה ננסה לקחת את המושגים האלה למחוזות אחרים – לפוליטיקה, ובמקרה של מערכת הבחירות הנוכחית, ננסה לראות מה ניתן ללמוד מאפקט הרשת על מפלגות, בוודאי כאלה שנראה שצומחות באופן משמעותי.

מקרה המבחן הראשון שלנו יהיה מפלגת "צעירים בוערים" של הדר מוכתר, שלמאזינות ולמאזינים מהעתיד נגלה שזו מפלגה שרצה בבחירות 2022 שכנראה תסיים עוד כמה שנים בתור שאלה בפינת ה-"20 שאלות" של עיתון הארץ.

הדר היא ללא ספק סלבית רשת. כשבדקתי את החשבון שלה בטיקטוק בתחילת ספטמבר 2022, היו לה 60 אלף עוקבים, ונכון לזמן פרק זה - רגע לפני הבחירות - היא כמעט הכפילה את הכמות עם למעלה מ-110 אלף עוקבים. על פניו, הצלחה פנומנלית, לפחות מבחינה שיווקית ונוסיף לזה שלפי הפוסטים שלה היא גם התארסה ממש עכשיו אז נראה שהכל הולך לה. היא הצליחה להפוך את עצמה לסלבית ותופעת רשת מטורפת.



אבל האם היא גם אפקט רשת?

לכאורה, מה השאלה פה בכלל? הזינוק שלה מ-0 למאה בזמן כל כך קצר הוא לכאורה ההוכחה שהיא אפקט רשת, לא?


במובן מסוים, אפשר להגיד שכן כי אחד מהתנאים לאפקט רשת זה גידול מהיר.

אבל זה שכמות העוקבים שלה גדלה בטירוף לא בהכרח אומר שהיא גם משפיעה, כלומר, בסופו של דבר, המטרה המוצהרת של הדר מוכתר היא שמפלגתה תיבחר לכנסת, על גלי תנועה של מחאה חברתית.

אז האם כמות העוקבים שלה מעידה שיש מאחוריה תנועה? האם אנשים עוסקים במה שיש למפלגה להציע? זה כנראה מה שייקבע האם היא תהיה ההצלחה הבאה של הבחירות או אולי רק "סלב לרגע" שלא נזכור עוד חודש.


אז כדי להחליט האם היא אפקט רשת ואיזה סוג של אפקט רשת, אנחנו צריכים לראות את... הרשת.


לצערי, רשת הטיקטוק כיום פחות זמינה למחקרים מהסוג הזה ונצטרך להסתפק ברשת הטוויטר.

לבדיקה כזו יש חסרונות:

טוויטר היא לא הרשת המובילה והמייצגת ביותר את הציבור בישראל.

אמנם להדר מוכתר יש כמעט 15 אלף עוקבים בטוויטר, נכון לזמן הפרק, אבל עדיין – זו לא "רשת הבית" שלה. יכול להיות שהציבור שלה פחות פעיל שם.

ובכל זאת, ממי שמצפה לתמיכה רחבה, נצפה שיהיה לה קצת אוהדים גם שם.

אבל לא סתם אוהדים, אני מזכיר, אנחנו מחפשים תנועה של ממש.

איך נאפיין תנועה?


בדוגמא זו הראינו שהגורם המרכזי ביותר באותה רשת היה... ג'סטין ביבר.


אבל אפילו אלו שאינם בוגרים של המחלקה למזה"ת הבינו שזה שביבר היה מרכזי באותה רשת, לא עשה אותו משפיען או מוביל במחאה.

ניתן היה לראות זאת לפי צורת הקהילה שלו.


כשהרשת חולקה לקהילות, הקהילה של ביבר נראתה כמו רשת כוכב, שהוא במרכזה. המשמעות של זה היא שאמנם הרבה עקבו אחריו, אבל לא באמת היה שיח בין אותם עוקבים. לא הייתה שם "תנועה חברתית".

לעומת זאת, בקהילה של המהפכה, צפיפות הצמתים הייתה גבוהה הרבה יותר והיו מספר מובילים באותה קהילה, למשל, אנשי אופוזיציה, שכנראה השפיעו יותר על התנהלות העניינים.


אז איך כל זה מתקשר לנו לאפקט הרשת?


נזכיר שכשדיברנו על החוקים של אפקט הרשת, אמרנו שהם רלוונטים לסוגים שונים של רשתות.

במקרה זה, הרשת של ביבר עונה לקריטריון של "חוק סרנוף", שעוסק ברשתות כוכב.

במקרה כזה, ערך הרשת יהיה כמספר הצמתים החברים בה, והערך יגדל באופן ליניארי.


לעומת זאת, ברשת שבה הצמתים מנצלים את פוטנציאל הקשרים שביניהם ומייצרים רשת צפופה, נקבל את חוק מטקלף, שקובע שערך של רשת כזו יגדל כמספר הצמתים החברים בה בחזקת 2, כלומר, באופן אקספוננציאלי,

רשת כזו תעיד שמדובר בתנועה סוחפת, או במקרה הכלכלי, בחברה שהיא "הדבר הבא".


אז כדי לבדוק אם הדר מוכתר היא Metcalf material, הסתכלתי במבנה הרשת של הדר מוכתר ומפלגתה בטוויטר ו... מה שגיליתי זה שהדר מוכתר היא רשת כוכב. מה זה כוכב – סופר נובה!



רשת המשתמשים בטוויטר שעוסקים בהדר מוכתר. רשת כוכב מובהקת.

היוזר של הדר נמצא בלב הרשת ואליו חוברים כמעט כל הצמתים האחרים.

ומה רשת כוכב מזכירה לנו? נכון, את חוק סרנוף. סרנוף, מחלוצי הטלוויזיה במאה ה-20, אמר שערך של תוכנית הוא כמספר הצופים בה.

אם כך, להדר יש הרבה ערך. אבל, הערך הזה גדל ליניארית.


מה שחסר לנו זה רשת קשרים א-לה מטקלף, כלומר, שאנשים גם ידברו אחד עם השני.


למשל, אם נסיר את הדר מוכתר מהרשת, נגלה שנשארו לנו מעט קהילות דלילות ברשת.

בבדיקה שעשיתי לפני כחודש, היו כארבע קהילות כאלה, כשאחת הייתה קהילה של הימין, אחת של השמאל, ושתי האחרות של סקרנים. לא רק שלהדר מוכתר לא הייתה קהילה משל עצמה שהידהדה את מסריה, הקהילות התאפיינו בדיבור "מעל הראש" שלה, לא איתה ובטח לא על תכניה. רוב המסרים שם היו בעיקר תוקפניים ולועגים.



אותה הרשת, רק בלי המשתמש של הדר מוכתר. הרשת הופכת להיות דלילה וללא קהילה של תומכי הדר מוכתר.


בבדיקה עדכנית שעשיתי בשבוע לפני יציאת הפרק, מבחינת מבנה הרשת, לא היה שינוי משמעותי: גם כאן הרשת הייתה רשת כוכב שהסרה של הדר ממנה השאירה רשת דלילה מאד, ללא קהילות משמעותיות.

רשת טוויטר מאוקטובר 2022 של הדר מוכתר - איתה ובלעדיה.

מבחינת אופי המשתמשים, אז לראשונה נמצא באותה רשת יוזר מרכזי (אלמוני כמובן) שניסה להגן על הדר ומסריה, אבל הוא היה לבד. לעומת זאת, כל שאר המשתמשים באותה רשת דלילה תקפו את הדר מוכתר באופן מיזוגני ודוחה ממש. יכול להיות שההקצנה הזו קשורה לבחירות המתקרבות ונובעת מהחשש שהדר מוכתר "תשתה קולות" של מפלגות מבוססות יותר. זה רק ניחוש, אבל מה שבטוח – אין כאן תנועה חברתית חדשה.


ליתר בטחון, בדקתי גם את סרטוניה של הדר ומפלגתה ביוטיוב. בפלטפורמה זו, הסרטונים של המפלגה לא זוכים לצפיות רבות ובאמצעות ניתוח רשתי שלהם, נראה שאלא שצפו בהם לא הגיעו אליהם כחלק מתנועה חברתית חדשה או ככאלה שעוסקים במסרים שהיא הציפה, אלא פשוט דרך התעדכנות מכתבות שנעשו על הדר בתקשורת וכנראה נכנסו לסרטון מסקרנות.

ניתן לראות שערוצי היוטיוב שקשורים למפלגתה של הדר מוכתר אלו בעיקר ערוצי חדשות.

מצורפות פה גם דוגמאות מדו"ח נחמד של חברת Cyabra, שניתח את מעמדה של הדר מוכתר ברשתות החברתיות השונות, כולל טיקטוק ופייסבוק. לפי אותו דו"ח, נראה שברשתות כמו פייסבוק וטיקטוק הדר זוכה ליחס הרבה יותר חם, אך גם שם - כך נראה - אין לה קהילה של ממש.



Cyabra מתוך הדו"ח של חברת

 

התופעה הפוליטית השנייה שנסתכל עליה היא איתמר בן גביר, שרץ עם מפלגת "הציונות הדתית" בראשות בצלאל סמוטריץ'.



כמו הדר, גם איתמר בן גביר הוא ללא ספק סלב רשת. אמנם יש לו "רק" 50 אלף עוקבים בטיקטוק, שזה מחצית ממה שיש להדר מוכתר, אבל בזירת הטוויטר, הוא חזק ממנה פי עשר עם כ-130 אלף עוקבים.


אבל האם העוקבים שלו ואלה שעוסקים בו ברשת הם תומכים שמהווים תנועה של ממש או דווקא כאלה המתנגדים לו ומבקרים אותו ברשת, או, כמו במקרה של הדר מוכתר, סתם סקרנים שרוצים לראות ריאליטי של פרובוקציות.

כדי לבחון את זה, נשחזר את אותו תהליך שעשינו כדי לנתח את הרשת של הדר מוכתר, כלומר, נסתכל על רשת הטוויטר שמזכירה/מגיבה/מתייחסת לבן גביר ונראה איך היא נראית בלעדיו.

והתמונה שנקבל כאן היא שונה מאד. בניגוד לרשת בתצורת כוכב של הדר מוכתר, הרשת של בן גביר היא סבוכה וצפופה מאד, מה שמעיד על שיח משמעותי.


מעניין לראות שהשיח מתקיים עם איתמר בן גביר ובלעדיו.

שלא נתבלבל, הרבה מהשיח הוא של מבקריו (הרבים יש לומר) של בן גביר, אבל בניגוד להדר מוכתר, גם בהיעדר הצומת שלו ברשת, יש לבן גביר קהילות שמהדהדות את מסריו. אמנם לא מדובר בקהילות הגדולות ברשת, ואפילו לא המרכזיות שבהן – למעשה, מדובר בכ-5% מהרשת סה"כ – אבל הן שם.

מיותר להגיד שבמקרה של מפלגות פוליטיות, יש לנו המון סקרים, שבעזרת מדגמים, מאפשרים לנו לראות אחוזי תמיכה באוכלוסייה ברמת סמך סבירה. לכן, ממד הרשת שהוצג כאן כנראה שלא הפיל אף אחד מהכסא.


המטרה פה היא לא להתחרות בסקרים אלא להראות מה עומק - לא גודל! - התמיכה שלה זוכים המועמדים ובעיקר - להראות יישום אפשרי של המושגים שלמדנו מאפקט הרשת בשביל להבין תופעות שלא תמיד נוכל לסקור באופן שנעשה לקראת בחירות.


אם קיבלתם מכך השראה או שיש לכן או לכם רעיון או דוגמא נוספת – אשמח לשמוע! מוזמנות ומוזמנים לכתוב לי על כך (SNApodnet (at) outlook.com).


 

אפרופו לכתוב, אז במסגרת פינתנו, "ביקורות מרחבי המרשתת", אני רוצה להודות לטל, מאזין יקר, שכתב בלינקדאין:

"אני מאזין קבוע לנטפריקס, שלוקח נושאים מאוד מורכבים והופך אותם להרבה יותר מובנים."

מאד מוערך ותודה רבה!


אני רוצה גם לנצל את ההזדמנות להודות לכל המאזינות והמאזינים שהגיבו לפרק האחרון בנושא אפליקציות הדייטינג, מי בפרטי/DM, מי בלינקדאין (כמו עופר מרציני) או בפייסבוק, כמו גיתית שכתבה:


"הפרק מעניין ממש אבל הסגמנט על המונדיאל – פרייסלס."

ואחרונה חביבה, כמובן, תורה רבה גם למורית צונג שהתארחה בפרק! מנצל את ההזדמנות להזכיר: לכו להצביע! בחירות זה מקרה נדיר שבו ה-Power Law פחות משחק תפקיד – לכולנו קול שווה. תנצלו את ההזדמנות הזו - אל תהיו כבשים ברשת (: ואפרופו הצבעות, מוזמנות ומוזמנים לתת 5 כוכבים לפודקאסט בספוטיפיי, אפל-פודקאסטס או בכל פלטפורמה אחרת שאתם שומעים בה פודקאסטים. אתם כבר שם? תעשו Subscribe.

ואם עוד לא עשיתן לייק בדף של נטפריקס בפייסבוק, זה הזמן. אתרים עם יותר לייקים, מקבלים יותר חשיפה.

לפניות/הערות/הארות/הצעות ועוד: שלחו מייל!


נתראה בפרק הבא של נטפריקס.


 

[1]במובן המתמטי של "אקספוננציאל" (או גדילה מעריכית), נצפה לראות גדילה של 2 בחזקת מספר הצמתים (כפי שנראה בחוק ריד). הגדילה לפי חוק מטקלף היא ריבועית. אבל, בשפת היומיום, שבה פחות מקפידים על נוסחאות, המילה "אקספוננציאלי" משמשת פשוט לתאר גדילה מהירה.





102 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page